Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

EuroBasket 2017'de son 16 analizi

Eurosport Türkiye

Yayınlandı 08/09/2017 - 18:13 GMT+3

EuroBasket 2017'de heyecan artık Sinan Erdem Spor Salonu'na taşındı. Çeyrek final yolundaki düelloları Doğa Üründül kaleme aldı. Cumartesi günü oynanacak dört maçı değerlendiriyoruz.

Melli e Datome, Italia Eurobasket 2017

Görsel kaynağı: Getty Images

Dört ülkenin ev sahipliğiyle başlayan Avrupa Basketbol Şampiyonası’nın grup aşamaları bitti. Ev sahibi ülkelerden Romanya ve İsrail elenirken, 12 Dev Adam ve Finlandiya Top-16 oynamaya hak kazandılar, diğer taraftan şampiyonluk adayı İspanya ve gizli favori Slovenya oynadıkları tüm maçları galibiyetle tamamlamayı başardılar. 9-10 Eylül tarihlerinde Sinan Erdem Spor Salonu’nda oynanacak müsabakaları 3 maddede inceleyeceğiz. Galibiyeti belirleyecek olan anahtar istatistik, eşleşmenin favorisinin hangi şartlarda yenilme olasılığının doğacağı ve karşılaşacak takımlardaki düellolar.
Bu seride kilidi açacak olan istatistik Dragic-Doncic şirketinin toplamda kaç sayı bulabilecekleri
SLOVENYA - UKRAYNA (9 Eylül/Saat:12.30)
Anahtar İstatistik: Slovenya namağlup olarak grubundan çıkma başarısı gösteren iki takımdan biri. Özellikle Goran Dragic-Luka Doncic’e takımın uyum sağlaması ve hücumda görev dağılımlarının net belli olması sayesinde ortalama 89 sayı üretebiliyorlar (maç başına sayı ortalamasında 3.). Bu seride kilidi açacak olan istatistik Dragic-Doncic şirketinin toplamda kaç sayı bulabilecekleri. İki yıldız oyuncunun toplam skor katkısının 30’un üzerine çıkması, Slovenya takımının sahaya istediği oyunu yansıttığının göstergesi olacak.
Favori Nasıl Kaybeder: Her ne kadar tek taraflı bir eşleşme gibi gözükse de, Ukrayna’nın Top-16 oynamaya hak kazandığı B-Grubu son maçında, ev sahibi İsrail’i çok rahat bir oyunla yenmeyi başardı ve büyük bir sürprize imza attı. Eğer oyun kurucu Lukashov topları sürekli pivot Kravtsov ve Pustovyi’ye indirmeyi başarırsa, Ukrayna pota altından üretebileceği sayılarla maçı kazanma şansını arttırabilir.
Bu kapışmaya dikkat: Türk basketbol severlerin yakından tanıdığı Vidmar (takımın en yüksek 3. verimlilik puanına sahip oyuncu) ile Pustovyi’nin (takımın en skoreri 17.6 sayı ort.) pota altındaki eşleşmeleri keyifli anlar vadediyor.
picture

Deutschland-Star Schröder (re.) im Spiel gegen Italien

Görsel kaynağı: SID

ALMANYA - FRANSA (9 Eylül/Saat:15.15)
Anahtar İstatistik: Turnuvaya şok Finlandiya mağlubiyetiyle başlayan Fransa’da, takım kadrosu kâğıt üzerinde çok iyi gözükmesine rağmen yaşadıkları kimya problemi sebebiyle gruplarında üçüncü oldular. Almanya ise hücumda Schröder liderliğinde, savunmadaysa uzun pota altı oyuncuları Voigtmann ve Theis’ın bekçiliğiyle B-Grubunu ikinci bitirebildi. Çeyrek finalisti belirleyecek faktör ise; hangi takımın oyununu diğerine dikte ettirebileceği. 75 sayı bu noktada çok kritik. Fransa düşük skorlarda kırılgan bir takım haline geliyor ve sıkışık maçlarda çözüm üretmekte çok zorlanıyor.
Favori Nasıl Kaybeder: Kadroları karşılaştırdığımızda Fransa’yı favori olarak söyleyebilsek bile, Almanya’nın oluşturduğu takım kimyasıyla durumu eşitlediğini görüyoruz. İki denk kuvvetin mücadelesini izleyeceğiz.
Bu kapışmaya dikkat: NBA yıldızı dominant gard Denis Schröder’le (23.6 sayıyla maç başına sayı ortalaması 2.), EuroLeague asist kralı Heurtel’in hücum performansları takımlarının galibiyetini belirleyecek. Schröder’in sürekli penetrelerle potaya gitmesi, Heurtel için zor anlar yaşatıp oyundan kopmasına ve Fransız oyun kurucunun hücumda basit top kayıpları yapmasına sebep olabilir.
picture

Lauri Markkanen, Poland, Finland

Görsel kaynağı: Getty Images

FİNLANDİYA - İTALYA (9 Eylül/Saat:18.45)
Anahtar İstatistik: Tek mağlubiyetini Slovenya’ya karşı alan Finlandiya ev sahibi olduğu grup maçlarında harika iş çıkardı. South Park’taki Cartman’ın oyun konsolunun çıkışına sayılı günler kala daha fazla bekleyemeyip kendini dondurması, Koponen’in (ort. 7.2 asistle turnuva lideri) milli organizasyonlara kadar çok fazla ortalıkta gözükmeyip Finlandiya forması giydiği an kendisine gelmesine benziyor. Fakat bu sefer kendisinden bile rol çalan NBA 7.sıra draftı, uzun oyuncu Markkanen’de var (ort. 22.6 sayıyla turnuva 4.). İtalya takımıysa zorlu B-Grubunu üçüncü sırada bitirdi ve Fransa’dan kaçma fırsatını yakaladı. Maçın galibini belirlemede ribauntların büyük önemi olacak. Akdeniz ekibi şu ana kadar en az ribaunt alan takımlardan biri oldu.(ort. 32.2 maç başına 20.). Finlandiya takımı ise özellikle ofansif ribauntlarda çok aktif ve ikinci şansları yüksek yüzdeyle bitirebiliyor. İtalya’nın alamadığı her top onlara sayı olarak dönebilir.
Favori Nasıl Kaybeder: FIBA milli takımlar sıralamasına göre Finlandiya 32, İtalya ise 35. sırada olmasına rağmen, Finlandiya turnuva boyunca daha kararlı performanslar gösterdi ve bu maçın favorisi oldu. Peki İtalya nasıl kazanabilir? İki madde onların çeyrek final şansını belirleyecek. Ribaunt konsantrasyonuna ve %40’ın üzerinde dış atış yüzdesine ihtiyaçları var. Maç içinde momentumu arkalarında alabilirlerse ritim şutörleriyle üst tura çıkabilirler.
Bu kapışmaya dikkat: Petteri Koponen (13.2 sayı-7.2 asist) ve Marco Belinelli’nin (17 sayı-2.4 asist) Western filmlerini aratmayacak hücum düelloları, maçın galibini belirleyen en önemli faktör olacak.
Sloukas-Calathes-Printezis üçgeniyle skor üretmeye çalışan Yunanistan’ın karşısında bu sefer her pozisyonu savunabilen ve hücumda fiziksel çarpışmadan kaçmayan Litvanya olacak
LİTVANYA - YUNANİSTAN (9 Eylül/Saat:21.30)
Anahtar İstatistik: Diamantidis sonrasının sancılarını yaşayan Yunanistan, A-Grubunun son maçında Polonya’yı yenerek Top-16 oynamaya hak kazandı. Litvanya ise sırtlarını dayadıkları yüksek paylaşımlı ve fundemental harikası oyunlarıyla zorlu gruplarını lider bitirmeyi başardı. Maç içinde kurdukları Sloukas-Calathes-Printezis üçgeniyle skor üretmeye çalışan Yunanistan’ın karşısında bu sefer her pozisyonu savunabilen ve hücumda fiziksel çarpışmadan kaçmayan Litvanya olacak. Galibiyet formülüyse ribaunt rakamlarında gizli. Litvanya oynadığı maçlarda rakiplerine karşı kurduğu ribaunt üstünlüğü üzerinden hücum ritmini yakalayabiliyor. Yunanistan tarafıysa bu üstünlüğü kaybettiği her an kırılgan bir takım hüviyetine bürünüyor.
Favori Nasıl Kaybeder: Litvanya’nın kaybetmesi çok zor gibi gözükse de, Yunanistan eğer hücumlarını keskinleştirebilir ve Calathes-Sloukas üzerinden yüzdeli skor üretimine başlarsa, maçı kazanma şansları doğacaktır. Ayrıca pota altında Valanciunas’ın savunulması ve hücumda Litvanyalı basketbolcuyu yormak galibiyet kilidini açabilir.
Bu kapışmaya dikkat: Litvanyalı skorer forvet Kuzminskas’la, spektaküler bloklarıyla rakip hızlı hücumcularının sürekli arkasına bakmasını sağlayan Antetokounmpo’un karşı karşıya geldiği anlar Top-16’nın en güzel hareketine aday anları bizlere sunma potansiyeline sahip.
Doğa Üründül
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam