Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

Avrupa'da altyapı şampiyonu Ajax

Eurosport Türkiye

Güncellendi 24/02/2015 - 11:25 GMT+2

Dünyanın ekol takımlarından birisi olan Ajax, altyapıya verdiği önemle futbola yön vermeye devam ediyor.

Sneijder - Ajax

Görsel kaynağı: Eurosport

Hollanda'nın Amsterdam şehrinin takımı olan Ajax, uzun zamandır Avrupa Kupaları'nda büyük bir başarı elde edememesine rağmen, Avrupa futbolunun yol haritasını çizmeye devam ediyor.
Peki bunu nasıl yapıyor?
Dünyanın en fazla tanınan takımlarından biri olan Ajax hiç kuşkusuz bu başarısını alt yapıya verdiği önemle yakalıyor. Hollanda Eredevise'de son dört yıldır şampiyonluk ipini göğüsleyen Ajax, bu sene PSV'nin gerisinde kalmış durumda. Kadrosunda bulunan 28 futbolcunun yaş ortalaması 22 olmasına rağmen "Tanrı'nın çocukları" yoluna Avrupa Ligi'nde devam ediyor.
Hollanda'da bugüne kadar 33 kez ile en fazla şampiyon olan takım konumunda bulunan Ajax, bu sezon ligde mutlu sona ulaşamasa bile Avrupa'nın en büyük kulübü olduğunu kanıtladı.
Johan Cruyff Ajax formasıyla
1900 yılında kurulduğu günden beri Johan Cruyff, Frank Rijkaard, van der Sar, Bergkamp, Kluivert, van Basten ve Sneijder gibi isimleri çıkarmayı başaran Ajax, şu anda Avrupa'ya en fazla futbolcu gönderen kulüp konumunda. Avrupa liglerinde oynayan futbolcuların altyapı eğitimleri hakkında yapılan bir araştırmada en fazla futbolcu eğiten ekibin Ajax olduğu açıklandı.
Ajax'ın geleceği
Ajax'ın kalbi maçlarını oynadığı 52 bin kapasiteli Amsterdam ArenA gibi görünmesine rağmen Ajax'ın kalbi Türkçe anlamı "Gelecek" olan De Toekomst'ta atıyor. Devasa büyüklükte bir altyapı tesisine sahip olan Ajax, geleceğinin temellerini burada atmaya devam ediyor. 1960'lı yıllardan beri Avrupa'ya damgasını vurmaya devam eden Ajax bu tesisi 1996 yılında faaliyete geçirdi.
Yeni Johan Cruyff'lar çıkarmak için çalışmalarını sürdüren Ajax'ın bu alt yapısı Real Madrid, Barcelona ve Bayern Münih gibi takımlara adete taş çıkartıyor. De Toekomst'un kapısından içeriye sadece en iyileri alan Ajax, çocukları yetiştirmede çok profesyonelce bir yol haritası izlemeye devam ediyor. Sadece en iyi hocaların, en iyi futbolcuların, en iyi tesislerin ve en iyi çalışma programlarının yer aldığı tesisler ilerki zamanlarda daha fazla yıldız ismi Avrupa futboluna kazandırma alışkanlığını sürdürecektir.
De Toekomst - Ajax altyapı tesisleri
Peki Ajax'ı izleyen diğer takımlar kimler?
Yapılan araştırmada Avrupa liglerine en fazla altyapıdan futbolcu gönderen takımlar listesinde 1. sırada bulunan Ajax'ın en yakın takipçisi ise Sırbistan'dan Partizan takımı. Üçüncü sırada ise İspanyol devi Barcelona yer alıyor.
İşte altyapısı en iyi olan 100 takım listesi;
AJAX77
PARTIZAN74
BARCELONA57
DINAMO ZAGREB50
SHAKHTAR DONETSK50
HAJDUK SPLIT49
REAL MADRID47
SPORTING LİZBON47
KIZILYILDIZ47
SPARTA PRAG46
FEYENOORD45
DINAMO KIEV44
DINAMO MINSK41
PORTO41
LYON40
MTK BUDAPEŞTE40
HEERENVEEN40
MANCHESTER UNITED39
VOJVODINA37
HELSINKI36
BENFICA36
OSIJEK35
PSG35
FK RAD35
SLAVIA PRAG34
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam