Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

funla unlu sörf roportaj

Eurosport
TarafındanEurosport

Yayınlandı 02/09/2012 - 14:03 GMT+3

Alaçatı'da beş gün süren ve dünyanın en ünlü rüzgar sörfçülerinin yer aldığı Dünya Kupası'nda yarışan 16 yaşındaki Fulya Ünlü, Eurosport.com Türkiye'nin sorularını yanıtladı.

fulya ünlü, sörf

Görsel kaynağı: Eurosport

11 yaşında bu zorlu spora başlamaya karar veren Fulya Ünlü, şampiyona sırasında muhabirimiz Serap Çiftçi'nin sorularını yanıtladı. Ünlü, Türkiye'de yeterli ilgiyi görmeyen rüzgar sörfüne başlama hikayesini, hedeflerini ve beklentilerini anlattı.
Rüzgar sörfüyle tanışman ilk ne zaman ve nasıl oldu?
Aslında ilk olarak rüzgar sörfüne (windsurf) abim ilgi duydu. Daha sonra vazgeçti. Onun yerine ben bu spora başlamaya karar verdim. İlk olarak 10 saatlik bir ders aldım. Türkiye'nin ünlü sörfçüleri ve antrenmanlarını izledim. Daha sonra ise kendi kendime windsörfü öğrendim.
Şu an ise Çağla Kubat ile çalışıyorum ve kendimi geliştiriyorum. Çağla bana hep destek verdi, yurt dışına da gitmemi istedi. Onun teşvikiyle geçen sene ilk kez Dünya Kupası'na katıldım. İlk finalimde 3. oldum, şu an ise 8. sıradayım. Tabii ki hedefim yarışları en iyi derecelerle bitirmek.
İlk yarışın nasıl geçti?
Açıkçası geçen seneki yarış, böyle bir ortamı tanımakla geçti. Önemli deneyimler elde ettim ve bunları bu sene hayata geçirdim.
Bu sene ise Alaçatı’dailk finalinde 3. sıraya yükseldin...
Bu yaşta böyle bir başarı elde ettiğim için çok mutluyum ve şaşkınım. Benim yarışmamın ardından, Çağla Kubat ile telefonda konuştuk ve duygusal anlar yaşadık.
Kadınları da teşvik etmek amaçlı ; bu sporu yapmak için bir kişi hangi özellikleri taşımalı?
Eğer cesursan, hızı ve heyecanı seviyorsan bu spora başlamalısın.
Türkiye'de sörfe olan ilgiyi yeterli buluyor musun?
Ülkemizde ne yazık ki futbol başta olmak üzere voleybol ve basketboldan başka spor yok. Olimpiyatlarda diğer sporlarda başarı elde edilememesinin nedeni destek verilmemesi. Biz de olimpiyatlara gidebiliriz ama Yelken Federasyonu tarafından gerekli desteği görmek istiyoruz. Yelken Federasyonu öncelikle bizi yarışlarda desteklemeli.Konaklama ve yol parası desteği çok önemli. Tabi ki bizim için en önemli yatırım da malzemelerimiz.Bu spor ancak sponsorlarla yapılabilir. Burada çok başarılı genç sporcular var. Örneğin, Poyraz Akay inanılmaz dereceler aldı. Genç sporculara destek olunursa, bizler de gelecekte dünya şampiyonalarında birincilikler elde edebiliriz.
En zorlandığınız konu sponsor bulmak. Devlet bu konuda destek oluyor mu?
Hayır masraflarımızı kendi cebimizden yapıyoruz. Bir sporcuya yıllık yaklaşık 10-20 bin avro gibi bir para gerekiyor. Başka ülkelerdeki yarışlara ancak bu şekilde katılabiliriz.
Ailenizin bu konudaki desteği nasıl?
Ailem hep arkamda, bana sürekli destek oluyorlar. Onlar sayesinde bu spora devam edebiliyorum.Babam bu sporu çok seviyor, beni çok destekliyor. Şampiyona boyunca onu sürekli elinde dürbünle görebilirsiniz. Babam başarılı olmamı çok istiyor, malzemeleri şimdilik o alıyor ve benden çok daha heyecanlı.
Peki rüzgar sörfü kaç yaşına kadar yapılabilir?
Bildiğim kadarıyla burada 45 yaşında bir sporcu var. Bu spor için bir yaş sınırı yok. Tabii ki dünya şampiyonalarında iyi bir derece yapmak için belli bir yaşta olmak gerekiyor. Kaslar yaş ilerleyince tam olarak isteneni yapamıyor.
Dalga sörfüyle ilgili ne düşünüyorsun?
Onu inanılmaz yapmak istiyorum. Videolarını ağzım açık izliyorum.İnanılmaz zevkli bir spor.Ancak Alaçatı da yazın bunu yapmak imkansız ama kışın uygun olabilir.Kışın burada dalgalar 2,5 metreyi buluyor.
Türkiye'de en iyi rüzgar sörfü yapılan yerler nereleri?
Bana göre en iyisi Alaçatı. Datça ve Ilıca da windsurf için çok uygun. Ben bu üç yeri de çok seviyorum.
-Son olarak doping testini sormak istiyorum. Rüzgar sörfünde böyle bir denetim var mı?
Hayır yok.Ve bu çok ilgiç, çünkü;haksız yere sizin çalışmalarınız doping alan birisi tarafından boşa gidebilir.
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Benzer Konular
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam