Popüler Sporlar
TÜM SPORLAR
Tümünü göster

ibraim altinsay el clasico

Eurosport
TarafındanEurosport

Güncellendi 07/10/2012 - 11:30 GMT+3

Barcelona-Real Madrid maçı öncesinde İbrahim Altınsay, Eurosport.com Türkiye'nin sorularını yanıtladı.

Barcelona's Lionel Messi (R) is challenged by Real Madrid's Sami Khedira during their Spanish Super Cup first leg

Görsel kaynağı: Reuters

Ligdeki ilk El Clasico olacak. Takımların nasıl bir taktik anlayışla sahaya çıkacağını düşünüyorsunuz?
Jose Mourinho’nun Real Madrid’e gelmesiyle ben artık El Clasico’yu Neo Clasico olarak adlandırıyorum… Geçen sezonun son lig maçına kadar Real Madrid yine arada kazanıyordu ama Barca karşısında hep ezikti. Camp Nou’daki maçta daha olgun ve güvenli bir oyunla Barcelona’yı 2-1 yendiler. Ve sanırım Ronaldo’nun eliyle yaptığı “sakinleşin, sakinleşin” işaretiyle birlikte bu eziklikten kurtuldular.
Barcelona hâlâ bildiğimiz saf futbolunu oynuyor. Yedekleriyle, top toplayıcılarıyla birlikte, hatta benim gibi taraftarlarıyla birlikte sahada nerede durup ne zaman hareketleneceklerini çok iyi biliyorlar. Bu oyunu zevk alarak oynuyorlar.
Real Madrid ise daha çağdaş, yeni bir futbol deniyor. Ancak Barcelona maçlarında daha önce Mourinho önce rakibi yenmek için sahaya çıkıyorlardı. Pepe’yi bile orta sahada denediği, yani her türlü yolla galibiyeti almak için sahaya çıktığı zamanlardı onlar. Bir tür rüşt ispatı dönemi… Umarım artık bundan kurtulmuştur Mourinho. Çünkü artık normal yolla Camp Nou’da kazanabileceğini geçen sene gördü. Bu maçta da o kompleksten kurtulmuş olarak takımını sahaya süreceğini düşünüyorum. Yani artık Real’in rakibe aldırmadan kendi topunu oynayacağını düşünüyorum. Öyle olsun istiyorum.
Guardiola’nın yerine Barça’nın başına geçen Tito sizce bir fark yarattı mı?
Tito ile Barcelona’nın herhangi bir değişim yaşadığını düşünmüyorum. Geçen sezon gençlerle birlikte bir değişim süreci zaten başlamıştı. Hatta Camp Nou’daki Real Madrid maçında Tello, Thiago gibi oyuncular sahaya çıkmıştı. Bu süreçte Şampiyonlar Ligi ve La Liga’yı kaybettiler. Geçen sezon gençleştirme cycle’ının en altındaydılar. Bu sezon ise o gençler takıma oturdu. Ancak öyle bir değişimden bahsedebiliriz. Zaten Barcelona bu yenilenme cycle’larını hep çok iyi başarıyor.
Real ise gereksiz transferler ve Kaka’nın takımda kalması yüzünden sıkıntı yaşıyor Lig’in başında. Mourinho ilk geldiğinde yıldızlardan kurtulmuş ve ümit takımı gibi bir takım kurmuştu. Şimdi takımın merkezinde ilk 11’de kim oynayacak; Mesut mu, Modriç mi, Kaka mı? Buna bir türlü karar veremiyor. Takımın merkezindeki adama karar veeremezseniz işiniz zorlaşır.
Maçın kilit adamları kimler olur?
O kadar zor ki buna cevap vermek. Günün futbolunda böyle bir şey yok. Artık her birey kilit rolü oynuyor ve hepsinin toplamından farklı bir takım gücü çıkıyor. Hele Barça Futbolu gibi her pozisyonda en az 7-8 oyuncunun aktif olduğu bir modern baleden söz ediyorsak… Real ise bunu uzun paslarla, daha sert ve hızlı yapıyor.
Elbette Messi diye biri var ama Messi’yi orta sahadaki, savunmadaki güçlü adamlar oyuncular Messi yapıyor. Ronalda da öyle. Bir oyuncuya dayalı bir sistemin işlemesi imkansız. Tabii Messi-Ronaldo karşılaştırmaları güzel oluyor. Ama takım arkadaşları olmadan onların da varlık göstermeleri zor…Ben istiyorum ki, bu hafta sonu iki taraf da bizleri hiç ummadığımız biçimde şaşırtsınlar. Olumlu anlamda.
Jose Mourinho sık sık İngiltere’ye geri dönmek istediğini söylüyor. Sizce İspanya'daki zamanı yavaş yavaş doluyor mu?
Mourinho tabii ki merkeze kendisini koyacaktır. Tek başına çıkıp zirvelerde dolaşmış, Real’e gelmiş bir adam. Böyle şeyleri sevdiğini de hepimiz biliyoruz. Adam kendine “ben özel biriyim” diyor zaten. Bu adamlar buralara geldikleri zaman çok yalnızlaşıyorlar. Büyük kulüplerin içinde ne olduğunu bilmiyoruz. Bu açıklamaların arkasını okumak biraz zor. Büyük ihtimalle bu açıklamaların arka planında kulüple yaşadığı bir sıkıntı vardır.
Camp Nou’da Barcelona müthiş bir koregorafi hazırlıyor. Tüm stat Katalunya bayrağı renklerinde olacak. Katalunya’nın da bağımsızlığını ilan etmesi gündemdeyken bu konu maçı nasıl etkiler?
El Clasico’larda arkada hep bir laytmotif olarak duruyordu zaten bu konu. Biz, etnik sorunların tarih olması gereken bir dünyada, etnik kökenleri yüzünden insanların büyük baskılar yaşadığı, futbol üzerinden, nefretin ırkçılığın ve militarizmin sürekli yeniden üretildiği bir ülkede yaşıyoruz. Biz bu yüzden bu konunda hassas olmalıyız.
Ama sanırım durum İspanya’da biraz farklı. Katalan milliyetçiliğinin ve Katalunya kavramının tüm dünyaya tabii ki en kolay ulaşabileceği yer Barcelona-Real Madrid maçları. Bunu sürekli olarak yaşıyoruz. Ama Kalanlarınki biraz kültürel fantezi gibi geliyor bana. İspanya açısından bu konunun çok önemli olmadığını, etnik ayrımcılığın tarihe karıştığını düşünüyorum. Belki Bask bölgesinde bazı sorunlar sürüyor olabilir. İspanya ekonomik krizde olduğundan Katalanlar kendilerinin kuvvetli olduğunu göstermek için bu yola başvuruyorlar. Bu sorunu sürekli olarak gündeme getirecekler. Bağımsız olacaklarsa olsunlar. Hem bağımsız olmayacaksın, hem de “ayrılırım” diye şantaj yapacaksın. Bağımsız olunca Barcelona La Liga’da oynamayacak mı? Bir sürü Katalan olmayan futbolcun var. Mesela Iniesta İspanyol! Don Kişot’un bölgesinden.
Real Madrid’in İspanyol kibrine elbette “No Pasaran” ama Katalanların Barcelona üzerinden milliyetçilik yapmalarının şımarıklık olduğunu ve dar kapıcılık anlamına geldiğini düşünüyorum. Mesela ben Türkiyeliyim, ne yani, Barcelona’yı tutamayacak mıyım!
Uygulamada 3M+ kullanıcı'a katılın
En son haberler, sonuçlar ve canlı spor yayınları ile güncel kalın
İndir
Bu yazıyı paylaş
Reklam
Reklam