Eurosport
World Superbike Most: Nefes Kesen Toprak - Bulega Çekişmesi
Tarafından
Yayınlandı 19/05/2025 - 13:02 GMT+3
World Superbike sezonunda beşinci hafta sonu da geride kaldı. Üç yarıştan ikisini Toprak Razgatlıoğlu kazanırken diğer galibiyet Nicolo Bulega’ya gitti.
WSBK
Görsel kaynağı: Eurosport
Motor sporlarında her pilot için iki tür önemli pist vardır: biri “ev”, diğeri ise “kale”.
Ev yarışları pilotlar için biraz şansa dayalıdır; bir pilotun memleketi takvime girerse o pilot kendi taraftarı önünde ve bizzat kendisini yetiştiren pistlerden birinde yarışma imkânı bulabilir. Birçok pilotun kendi evinde inanılmaz performanslar sergilediğine şahit olduk bugüne dek: örneğin Brezilya ve Ayrton Senna, ayrılmaz bir ikilidir.
Toprak Razgatlıoğlu ne yazık ki bu imkânı asla yakalayamadı, nitekim Türkiye çok uzun yıllardır World Superbike takviminde yer almıyor.
Dolayısıyla kendisinin sihrini izleyebileceğimiz pistler “kale” olarak tabir edebileceğimiz pistler; Toprak bu pistlerde o kadar iyi performanslar sergiliyor ki, kimse kendisini hiçbir şekilde mağlup edemiyor.
Toprak’ın kalesi olarak tanımlayabileceğimiz üç pistten söz edebiliriz: Fransa’da Magny-Cours, Britanya’da Donington Park ve Çekya’da Most.
Geçtiğimiz hafta sonu da World Superbike için adres Most pistiydi, yani hafta sonu öncesi otomatik olarak otoritelerin ve taraftarların favorisi Toprak Razgatlıoğlu konumundaydı.
Hafta sonu öncesi yaşanan bir tartışmanın da Toprak’ı hırslandırdığı düşünülmekteydi. Rekabeti arttırmak amacıyla birtakım kural değişikliklerine giden kural koyucular, Ducati ve BMW’nin yakıt akışlarını aynı derecede düşürme kararı aldı.
Bu durum zaten dezavantajlı olan BMW’nin özellikle düzlük performansını etkileyecek gibi duruyordu, yani Toprak’a büyük iş düşüyordu bu noktada.
PERDEYİ TOPRAK RAZGATLIOĞLU AÇIYOR
Toprak Razgatlıoğlu için hafta sonunun nasıl geçeceğine yönelik ipuçlarını henüz Cuma gününden yakalamak fazlasıyla mümkündü.
Henüz ilk antrenman seansından gaza basan 28 yaşındaki BMW pilotu perdeyi 1.31.687’lik derecesiyle lider olarak açtı. En yakın rakibi Danilo Petrucci’ye yarım saniye fark atan Toprak dışında hiçbir pilot 1.32 barajının altına inemedi!
İkinci antrenman seansını da lider kapatan Toprak 1.31.318 ile en iyi derecesini geliştirdi, en yakın rakibi Sam Lowes’a da 0,2 saniye fark attı.
Baskın performansını Cumartesi sabahı da sürdüren Toprak, üçüncü antrenman seansında 1.30.915’lik derecesiyle en yakın rakibi Nicolo Bulega’nın 0-2 saniye yerinde yer aldı. Toprak dışında bu seansta 1.31 barajının altına inebilen hiçbir pilot olmadı.
Antrenmanları ciddi farklarla lider kapanan Toprak böylece sıralama turları öncesi “geçilmesi gereken pilot” olarak konumunu perçinledi.
/origin-imgresizer.eurosport.com/2025/05/19/4124700.jpg)
Toprak Razgatlıoğlu
Görsel kaynağı: Eurosport
CUMARTESİ GÜNÜNÜN TEK EFENDİSİ
Sıralama turlarına büyük bir moralle ve ciddi bir avantajla çıkan Toprak, 15 dakikalık seansta ufak bir hayal kırıklığı yaşasa da rakipsizdi.
İlk turunda 1.30.397 ile liderliği alan Toprak, ikinci turunda ise sihrini tam anlamıyla konuşturdu ve 1.29.799 ile Most tarihinde 1.30’un altına inen ilk pilot oldu.
Fakat bu tur esnasında Honda sürücüsü Tarran McKenzie kaza yapmıştı ve sarı bayraklar çıkmıştı, dolayısıyla Toprak’ın turu silindi. İlk derecesi olan 1.30.397’yi geri alan Toprak, bu dereceyle pol pozisyonunun sahibi oldu.
İkinci sıra Nicolo Bulega’nın, üçüncü sıra Danilo Petrucci’nin olurken dördüncü sırada Sam Lowes’u gördük.
Turunun silinmesi karşısında hayal kırıklığına uğrayan Toprak, yine de gayriresmî pist rekoru sonrası kapalı parkta amuda kalkarak sevinç gösterisinde bulunmayı ihmal etmedi.
Toprak pol pozisyonunun ve pist rekorunun verdiği moralle ilk yarışın büyük kısmında durdurulamadı. Yarışın başlangıcında Bulega’ya geçilen Toprak kısa süre içinde şık bir atakla yerini geri almayı başardı, ardından da farkı sürekli açarak avantajı eline aldı.
Damalı bayrağı altı saniye farkla ilk sırada gören Toprak, böylece galibiyetsiz geçen Cremona hafta sonundan sonra zirveye döndü. Podyumu ise Bulega ve Petrucci tamamladı.
/origin-imgresizer.eurosport.com/2025/05/18/4124528.jpg)
Bulega son turda kazandı
Görsel kaynağı: Eurosport
YARI GÜLEN, YARI AĞLAYAN BİR PAZAR
Pazar günü hem Toprak hem Bulega ve onların sevenleri için zıt duyguların sık sık devreye girdiği bir gün oldu.
Superpole yarışında karşımızda rahat bir Toprak vardı. Yarışın startında iki sıra kaybeden BMW pilotu, kısa süre içinde önce Petrucci’yi, sonrasında da Bulega’yı avlayarak liderliğe dönmeyi başardı.
Liderliği aldıktan sonra yarışın kısa olması nedeniyle gazı fazla açmayan Toprak, damalı bayrağı iki saniye farkla lider geçmeyi ve ikide iki yapmayı başardı. Podyumu ise bir kez daha Bulega - Petrucci ikilisi tamamladı.
İkinci ana yarış ise şimdiden bir World Superbike klasiği olarak seri tarihine geçti, nitekim Toprak- Bulega ikilisi bizlere sadece bir yarış değil, bir satranç maçı, yüksek puanlı bir gerilim filmi izletti.
Yarışın startında Toprak bir kez daha üçüncülüğe kadar geriledi. Bu sezon startlarda ciddi avantaj sahibi konumundaki Ducati pilotları her zaman olduğu gibi ellerindeki avantajdan sonuna dek faydalandılar.
Yeniden sıra kazanması gereken Toprak hızlı bir şekilde ikinciliği geri aldı ve lider Bulega’nın peşine düştü. Fakat bu kez Bulega büyük bir engel teşkil ediyordu.
Hafta sonu boyunca hiç olmadığı kadar hızlı görünen Bulega kuvvetli bir tempoyla ilerliyordu, dolayısıyla Toprak’ın akıllıca davranması ve doğru yer - doğru zaman kombinasyonunu tutturması gerekmekteydi.
İlk olarak bitime 11 tur kala Bulega’nın yakaladığı ufak bir boşluğu değerlendirerek liderliği alan Toprak, kısa süre içinde rakibine tekrar geçildi. Tempo kaybetmeyen Toprak iki tur sonra, bu kez ikinci virajda yeniden saldırdı ve bu kez önde kalmayı başardı.
Farkı 1,5 saniye civarına kadar çıkaran Toprak için son üç tura girilirken sıkıntılar başladı, zira Bulega gaza basmış ve bir anda farkı kapatmıştı. Son tura Toprak’ın hemen arkasında giren Bulega’nın yarış bitmeden bir atak deneyeceği kesindi.
Son iki virajda Toprak’a karşı iyi bir çizgi izleyen ve dış çizgiden bir boşluk yakalayan Bulega, son düzlükte Toprak’ın yanına geldi ve damalı bayrağı sadece 0.027 saniye farkla ilk sırada gördü! Galibiyet fotofinişte belirlenmiş, Bulega son saniyede Toprak’ın üçte üç yapmasına engel olmuştu.
Çekya hafta sonu boyunca Toprak-Bulega mücadelesinin en saf örneklerinden birine şahit olduk ve şampiyonluk yarışının halen devam ettiğini net şekilde gördük.
World Superbike bir aylık aranın ardından 14-15 Haziran tarihlerinde Misano yarışıyla geri dönecek.
Yazı: Altay Gök
Benzer Konular
Reklam
Reklam